Peppersack

R0005 peppersack google

Tunnustatud 12.3.2015: Tunnustus R0005
Tunnustuskomisjon: Ludmilla Kuruson, Aleksander Kuruson, Sandra Rätsep, Heli Simulant.
Fotod: Kutt Niinepuu
  Tekst: Auris Rätsep

Tallinna vanalinnas asuvasse restorani Peppersack tunnustama minnes ei ole ühelgi Grilliliidu liikmel aimugi võimalikest kulinaarsetest eesootavatest sündmustest. Võime vaid eeldada, et ilmselt saab hästi süüa, sest juba aastaid on Pepeprsacki võistkond osalenud Grillfestil korraldatavatel grillimise ja rahvabarbecue võistlustel ja saavutanud seal nii mõndagi.

Maja kus kõik on suur

Suures restoranisaalis võtab meid vastu lahke Moonika koos oma meeskonnaga ja juhatab suurde lauda. Siin majas on kõik asjad suured - arvukad saalid, mööbel, köögid ja isegi vaibad seintel. Tallinna vanalinna majadel on teatavasti see isikupära, et tänavalt ei saa alguses aimugi kui suure hoone tegelikult on. Nii on ka Peppersackiga. Juba põgusal ringkäigul on selge, et grilliliitlased eksiksid siin majas Moonikata otsekohe ära. Suur on ka Peppersacki pere: 20 kokka, kuni 40 teenindajat, Kolme Konna Grilli ja Peppersacki kondiitrite meeskond , lisaks veel kontorirahvas, koristajad ja nõudepesijad.

Restorani edu pant: asukoht, asukoht ja veelkord...

Kes on meestelt või naistelt saunas kuulnud, et ühe söögikoha põhiliseks edu pandiks on asukoht, asukoht ja veelkord asukoht, peab pettuma. Maja peakokk Moonika: "Asukoht on kahtlemata oluline, aga kõige olulisem on ikkagi maitsev toit, sõbralik teenindus, hubane miljöö ehk kogu tervik nagu hästitoimiv organism." Selle terve keha süda on köök, mida on öelnud majas rohkem kui 25 aastat töötanud hommikusöögikokk Helve, tema juba teab.

Ole sa turist või pärismaalane - kõik on oodatud!

Iga turismikaugemgi eestimaalane teab, et vähemalt suvel kohalikel vanalinna asja ei ole, siis on selle maagilise paiga vallutanud turistide hordid. Ometi on Peppersacki külaliste seas üha rohkem kohalikke ja see teeb majale ainult rõõmu. "Tahaksime Pepeprsacki ka kohalikule rahvale üha rohkem tutvustada ja just seepärast osaleme juba aastaid ka toidukultuurifestivalil korraldatavatel publikurohketel grillimisvõistlustel, kus pakume muuhulgas ka oma majaõlut ja suupisteid. Julgustangi siinkohal lugejaid meile külla tulema, sest vaatamata restorani välismaakeelsele nimele ei ole me loodud ainult turistide jaoks", kutsub Moonika kõiki toidusõpru Peppersacki külla.

Eestis elab hulgaliselt inimesi, kes satuvad Tallinna vanalinna üliharva. Nii on see hea võimalus ühendada meeldiv ajaloohõnguline jalutuskäik maitsva kogemusega. Sihtpunktiks on Vanaturu plats, kus saavad üheks Viru ja Vene tänavad ning Vanaturu kael, siin elabki Peppersack.

Peppersack on kuue mehe laps

Peppersacki restorani ja selle maja sees eraldi ruumides asuva Kolme Konna Grilli asutasid kuus Eesti meest 2002. aastal tuntud kohviku Gnoom ruumidesse. Asutajatel oli kõigil hea kogemus töötamisest kas kelneri, baarmeni või grillkokana, samuti teenindusvaldkonnast üldisemalt. Asutajate kunagised head kogemused peegelduvad ka tänase Peppersacki teeninduskultuuris, kus restorani vastavad standardid on välja töötatud maja enda poolt. Heale teenindusele pannakse siin rõhku ja töötajad koolitatakse maja sees.

Ühes ülakorruse köögis taban töötamas meesterahva ja kaks rõõmsat naist, kes kinnitavad nagu ühest suust, et olulisim ei ole siin majas mitte palk, vaid mõnus kollektiiv ja normaalsed ülemused. Imestan: Mis need veel on? "No ikka sellised, kes pidevalt sul seljas ei istu, vaid lasevad oma peaga ka mõelda ja rahus tööd teha", defineerib suhteliselt haruldase ülemuseliigi köögiblond tüdruk, kes nagu selgub, on siin majas juba palju aastaid töötanud.

Suuri ja väikeseid ruume igas elujuhtumiks

Peppersacki majas ringi seigeldes saab aimu kui suur see hoone seestpoolt on. Neljal korrusel on kokku mitmeid saale, nii suuri ja avaraid kui ka väikesi ja õdusamaid. Ettevõtted saavad siin oma seminarid ja peod peetud ning armunud paarid nurgataguses lauas küünlavalgel kätt hoida.

Küünlaid on siin majas ajastukohaselt palju, kokku rohkem kui 100 ja näiteks alumise korruse suures saalis korraga põledes on see õhtune vaatamisväärsus omaette. Väikseim ruum mahutab 10 inimest ja kõige suurem saal 90. Moonika sõnul on reserveeritud ka kogu maja, siis saab keskaegseid söömarõõme korraga nautida 300 Agnest ja Gabrieli.

Selle maja püha kolmainsus: söömingud, hommikusöök ja kringel

Peppersack on tunud oma rikkaliku menüü, aga eriti just söömingute, eriti jõulusöömingute poolest. Selleks, et detsembris firmaga siia majja sööma pääseda, tuleb alustada planeerimisega õige varakult.

Peakokk Moonika tuletab meile meelde, et kuna hommikusöök on päeva tähtsaim osa, siis olgu see korralik. Peppersacki hommikusöögimenüüst leiab nii klassikalised omletid ja pannkoogid, eesti- ja inglisepärase hommikusöögi ning mõistagi moodsa aja tervisliku pudru. Lisaks pakutakse Peppersacki oma müslit Esko talu jogurtiga, endasoolatud lõhet mitmeviljaröstiga kui ka grill-leiba liha, buffalo mozza ja munaga.

Kes minevikku mäletab, see teab, kus Viru tänaval asus kuulus kohvik Gnoom, samast uksest sisenedes saate nautida pagari-kondiitritoodete parimaid traditsioone ka täna.

Peppersacki absoluutne hitt-toode maiasmokkadele on kringel, rahvakeeles "Mooniplahvatus" (ilmselt sõnast Moonika tuletas kringlile sellise nime grilliguru Enn Tobreluts). Kes on seda kringlit proovinud, sellele pikalt seletada ja kiita pole vaja. Eesti Grililiidu talvepäevadel on selle hõrgutise nautimine saanud omamoodi traditsiooniks, mida lauakombeid eirates sööb ka nooblim rahvas vabas õhus lumehangede vahel kahe käe ja mitme suupoolega. Söövad ka need, kes magusat ei armasta ja mis kringli puhul on tõelisele grillisõbrale eriti oluline: ülegrillituna maitseb see eriti hea!

Igal õhtul võideldakse, ikka naiste pärast

Meie külaskäigu ajal, just siis kui õhtusöök on saanud õige hoo sisse ja juba ei-tea-mitmendat rooga proovime, lähevad kaks meest saalis tülli, õnneks omavahel. Alguses õiendatakse niisama, aga siis tüli kasvab, turistidest külalised ei julge kõrvallauas üle õla vaadatagi. Lärm paisub, hetke pärast ristatakse mõõgad... Turistid võivad siiski kergendatult ohata ja nende näod lähevad naerule - igaõhtune teatraalne üllatusmõõgavõitlus on alanud. Toimub korralik madistamine mööda treppe ja saali, aga finaal on "igav": mehed lepivad ära ja lähevad õlut jooma. Ja nii igal õhtul.

Kolm grillikonna elavad Peppersacki sees

Suure maja sees on veel üks väiksem ehk grillirestoran Kolme Konna Grill. Selle hubasema ja intiimsema grillikoha elu keerleb ruumi keskel asuva avatud köögi ümber. Kõike mida kokad teevad, saab oma silmaga vaadata ja toidutegemise kunsti imetleda. Siin üllatab meid restorani peremees Indrek ehtsate grillitud konnakoibade ja muu noobli kraami ning õpetliku pipranapsuga. Tulge ja proovige järele!

Eesti Grilliliit kinnitab: Peppersackil on grillihing

Kokku kolmes köögis on korralik grillivarustus ja suurt gaasi-barbecue ahju pole Moonika sõnul ostetud ainult seepärast, et see ei mahu vana maja kitsastest ustest sisse. Grilliliit tunnustab Peppersacki igapäevase töö ja tegevuse eest Eesti grillikultuuri arendamisel, selle eest on restoranile juba aastate eest omistatud ka Eesti Grilliliidu auliikme austav nimetus.

Peppersacki Grilliliidu söömaaja menüü:

Eelroad:

Salat grillitud pardifilee ja mustsõstrasärtsuga (menüüs märgitud pipraga kui Peppersackile omane)

Kitsejuustusalat ahjupeediga (kitsejuust grillitud)

Kanasalat parmesanikastmega (kana grillitud)

Majakuklid ja küüslauguvõie

Majale omane vürtsikas lihasupp

Pearoad:

Raehärra Mölleri eri: Grillitud lihaveise marmorjas antrekoot ürdivõiga ahjukartuli, sooja köögiviljasalati ja kirsikastmega

Isand Croweli piduroog: Grillitud sea sisefilee „õllese" hapukapsa, marineeritud peedi, kartulisektorite ja riisika -kukeseenekastmega

Kaupmees Gerke hõrgutis: Grillitud tallekarree küüslaugu, ürdivõiga ahjukartuli, sooja köögiviljasalati ja kirsikastmega

Meremeeste vahetuskaup: Küpsetatud lõhefilee suhkruherneste, riisi ja tartarkastmega

„Piprakott Hansu soovitus: Vürtsikad vokitud veisefileetükid ürdivõiga ahjukartuli ja marineeritud köögiviljasalatiga (menüüs märgitud kui Peppersackile omane)

Piigimeeste piduroog kahele: Küpsetatud seakoot "õllese" hapukapsa, kartulisektorite, hapukurgi, marineeritud kõrvitsasalati, sinepi ja mädarõikaga

Magustoidud:

Šokolaadikook pistaatsiapähklite, tšillisädemete ja marjasorbetiga (menüüs märgitud kui Peppersackile omane)

Kamakreem Vana Tallinna likööri ja jõhvika-meekastmega

Creme brule maasikakastmega

Toorjuustu - laimikook vaarikakastmega

Šokolaadi-apelsinikreem marjasorbetiga (see on 100% vegan ja ka laktoosi- ja gluteenivaba)

Kolme Konna Grilli pakutud menüü: 

Grillitud konnakoivad rohelisel salatil
Grillitud ulukivarras (Eesti põder) ahjukartulite ja veinikastmega
Grillitud tuunikalafilee kartulipüree ja veinikastmega
Grillburger (klassikaline)

Vaarika-jäätise tort

Peppersacki söömaaja joogimenüü:

„Piprakukk" (aperitiiv)


Iga söögikorra alustuseks sobib imepäraselt salajase retsepti järgi valmistatud, vanaaegset Eesti napsu sisaldav värskendav jook.



Majaõlu

Toidukõrvaseks sobib vana saksa retsepti järgi pruulitud elav õlu.

Valikus leidub nii heledat kui ka pronksikarva, nii mee- kui ürdimaitselist.

Pipranaps

Naps, milles leidub mee magusust ja pipra teravust (sobib suurepäraselt näiteks Kolme Konna Grillis konnakoibade kõrvale).

Fakte Peppersacki grillisportlase karjäärist:



Iga firma eduloo aluseks on osav juhtimine ja oskuslikud töötajad: Peppersacki kollektiivis on Eesti Grilliliidu liikmeid 29 grillisõpra (seisuga 2015 algus). Peppersack on Eesti Grilliliidu liige 2009. aastast ja pälvinud Eesti grillikultuuri edendamise eest ka auliikme nime. Grillivõistlemise juurde jõuti tänu Enn Tobrelutsule, kes restorani personalile korraldatud grillikoolituse lõppedes soovitas kokku panna tiimi ja võistlema tulla. Nii tehtigi ja sellele järgnev on juba kuulsusrikas ajalugu. 

Esimest korda osaleti Grillfesti võistlustel Türil, 2008. aastal. 
2009: Üleriigilisel võistlusel Rakvere searibivooru II koht. 
2012: festivali edukaim grillivõistlev restoran, Rakvere searibivoorus III ja üldarvestuses II koht. 
2013: Eesti rahva barbecue võistlus - BBQ üldvõitja ehk I koht. 
2014: Rakvere searibivoorus I koht ja Kaupmehe fantaasiavoorus II koht.
Peppersacki Grillfesti grillivõistkond pannakse igal aastal kokku kolme restorani ühise tiimina.

Peakokk Moonika Lauba: "Parim tooraine tuleb lähedalt"

Peppersacki grillihing, peakokk Moonika, kes on tänaseks töötanud Peppersackis 9 aastat ja sellest 7 aastat peakokana, sattus söögitegemise juurde enda teadmata ehk emapiima kaudu: nimelt töötas Moonika ema kokana ja hiljem kodus ka suurepärase kodukokana. Väike Moonika käis metsas sageli seenel ja marjul ning sealt pärinevat ka tema tänane veendumus kasutada toiduvalmistamisel värsket ja kodust toorainet. Sellele lihtsale tõekspidamisele on rajatud ka Peppersacki menüü. Eesti Grilliliit on kindel, et just Peppersacki peakoka auks on saanud oma nime Tallinna esimene uus tramm.

Peppersacki (aja)lugu

Restoran Peppersack on oma nime saanud 1520. aastal maja valdajaks olnud Hans Pepersack'i järgi, kes oli siis edukas vürtsikaupmees. Tollal pilgati vürtsikaupmehi „piprakottideks". Hans aga oma ametit ei häbenenud ning võttis selle sõimusõna oma perekonnanimeks. Ning ka nüüd, sajandeid hiljem, ripub piprakott uhkusega maja sümbolina restoran Peppersack'i peaukse kohal.

Peppersack AS ja restoran Peppersack (sh Kolme Konna Grilli) asutati 2002. aastal endise kohviku Gnoom ruumidesse. 2005. aastal avati veel teine grilltoite pakkuv restoran Grillhaus Daube ja 2013. aastal juugendstiili pärl (ainus selline Tallinnas) ning klassikalist restoranikultuuri pakkuv Scheeli restoran.

Vaata galeriid Google Photos keskkonnas