Tondi Resto Grill & BBQ

R0001 tondi google

Tunnustatud 8.2.2013: Tunnustus R0001
Tunnustajad: Peep Õisma, Jaanus Vernik, Kutt Niinepuu, Auris Rätsep.
Fotod: Kutt Niinepuu
  Tekst: Auris Rätsep

Sattusin Tondi Grilli sööma üle pika aja eelmisel sügisel. Tallinnas ma ei ela, Tondi Selveris, selle juures asunud Hot Lipsi erootika ja kalatarvete kauplust ei väisa ja nii ma juba mitu head aastat siin käinud ei olnudki. Tondi Grilli mäletan küll – selline tavaline 90nendate grillibaar, kus pakuti klassikalist söögimenüüd ja mis üldises arenenud söögikohtade virrvarris hakkas oma olemuselt omandama juba retrobaari imagot. Astun siis sügisel endateada vanasse heasse Tondi Grilli sisse ja tulin tagurpidi uksest välja. Ikka selleks, et veenduda kas ma pole sissepääsuga eksinud. Õues vaatan, et pole kala ega erootikapoodi, aga koht oleks nagu õige, sepistatud kiri ukse kohal väidab ka, et olen õiges kohas...

Peakokaga räägime kõigest, aga mitte rahast

Tondi Resto Grill & BBQ peakokk Hanno Kuuliga leppisime kokku kohtumise, mis arusaadavalt algab söögikoha südames, köögis. Hanno, kellele see ei ole esimene restoraniköök sisustada, räägib lahkelt kõigest millest küsida oskan. Ainult rahast ei taha peakokk rääkida, sest tema pärusmaa on teha head toitu ja nii nagu toiduloominguga, tegelevad ka rahaasjadega oma ala spetsialistid – Hanno sõnul olgu iga mees ikka oma liistude juures. Niipalju saame siiski teada, et äri ajavad siin Eesti mehed Eesti rahaga ja rendileping on pikaajaline, kuna investeering on tehtud korralik. Samad peremehed on sadama lähedal kaubanduskeskuses tegutseval populaarsel Kikka bufeel.

Nimes peab olema grill ja bbq

Varem Tartus Rehepapis, Crepp'is ja Tallinnas Cafe Petersonis tegutsenud Hanno naerab minu küsimuse peale ja teatab, et peakoka palgaga rikkaks ei saa, selleks peab ikka omanik olema. Korraliku söögikoha avamiseks kulub tema sõnul aasta või poolteist tõsist eeltööd, mille hulka kuulus näiteks Tammsaare teel mööduvate autode loendamine. Nii avatigi 2011 novembris mitte uuenenud, vaid täiesti uus Tondi Grill uue nimega Tondi Resto Grill & BBQ. Uue pika nime kohta ütleb Hanno, et las see olla keeruline, peaasi et grill ja bbq on nimes sees.

Köök on ehitatud targalt

Köögituur algab nõudepesust. Siin on kõik täpselt välja arvutatud ja üle investeeritud ei ole, masinad teevad põhilise töö – mitte põhjendamatult suured või liiga odavad masinad, vaid täpselt selline tehnoloogia nagu meie toidukoha jaoks vajalik, selgitab Hanno. Hügieeninõuded on meil karmid, töötajad ja kaup liiguvad oma ukse kaudu, vahetatakse riided ja pestakse käsi nagu ette nähtud. Kogu vana sisustuse vahetasime ka köögis välja, siin ei ole ühtegi endise Tondi Grilli aparaati, kogu maja ehitasime seest uuesti üles, ka köögi. Minule tundub peakokaga vesteldes, et köögi põrand on libe, aga kõikidel köögi töötajatel on spetsiaalsed jalanõud ja nendel seda muret ei ole. Köögis on seadmed paigaldatud nii, et protsess käib loogiliselt ringiratast, korralikus köögis ei ole midagi juhuslikku ja kokad tööhoos kokku ei põrka. Siin on nii, et klient saab läbi suure avatud akna oma roa valmimist ja ausat köögitööd vaadata, kõik on avalik, midagi häbeneda ei ole.

Grilliköögi uhkus on barbecue ahi

Siin tuleb meil pikem peatus, sest köögiekskursioonil osalevad Grilliliidu liikmed pole sellist vägevat aparaati varem oma silmaga näinud. Hanno on ahju soetanud Grilliliidu asutajaliikmelt Enn Tobrelutsult ja kuuldavasti oli selle väärtuseks vanas rahas ligikaudu 100000 krooni. Ahi näeb eriline ja uhke välja, töötab tegelikult gaasiga, aga maitsesuitsu annavad siiski puuhalud, mille jaoks on eraldi kolle. Kui tulete Tondi Restosse sööma, siis vaadake suurest aknast sisse ja vasakule – siin see iludus suurepärast barbecue-liha küpsetabki. Ribi, mida küpsetatakse siin ahjus viis tundi, tuuakse Lepiku lihatööstusest, suured lihatükid ja veiseliha burgeripihvide jaoks ostetakse LM Keskusest.

Mop-kastmed ja sibul on originaalsed

Kahes suures potis keedavad kokad mop-kastmeid. Kõik valmistatakse kohapeal ja oma salajase retsepti järgi. Ühes potis keeb marjamopp, selles on mustsõstar põhiline komponent. Potid on suured ja mehed nende ümber ka. Ka sibulat küpsetatakse siin omamoodi, hiljem saame proovida ja kõik kiidavad. Lihtsa idee ja heade küpsetusvõtetega saab tavalisest sibulast restoranis tõeline popstaar. Tulge, küsige ja proovige järele!

Saiavaba ehk Naked Burger on popp

Kukeseenepasta, selihašašlõkk ja burger on suurimad müügihitid. Neist viimaseid on menüüs kokku kolm erinevat – Naked, Juustu- ja BBQ Burger. Burksidest omakorda kõige popim on Hanno sõnul Naked Burger ehk saiavaba hamburger. Minu küsimuse peale, et kuidas saab hamburger olla ilma saiata, vastab peakokk, et see on väga lihtne – saia lihtsalt ei ole, seepärast ongi naked ehk alasti. Komplekti kuulub pihv, friikartul ja salat.

Foolium kaitseb gaasipliiti, vaakumpakend liha

Vahepeal märkan, et terve gaasipliit on fooliumiga kaetud, ainult põletid on läbi fooliumi välja lõigatud, et leek oma tööd teha saaks. Hanno teab rääkida, et see on vana hea nipp kuidas pliiti puhtana hoida, foolium ei maksa midagi, aga pliidi küürimiseks kuluv aeg on kallis.

Köögi üheks uhkuseks on vaakumimasin, mis võimaldab valmislõigatud liha säilitada omas mahlas. Siin on antrekoot, veisesteik, burgeripihvid – need kõik vakumeeritakse siin kohapeal ja klient saab täiesti värske ja mahlase liha. Ka tervisekaitse ametnikel olevat selle aparaadi üle eriti hea meel. Näiteks pardiliha suitsetatakse valmis mediumiks ja vakumeeritakse, kui tuleb tellimus, siis grillitakse – nii on tulemus värske ja mahlane.

Pitsaahi grilliköögis on multitalent

Keset kööki aukohal on gaasiga pitsaahi. Peakokk selgitab meie üllatuseks, et selles küpsetatakse liha ehk steiki, mis pannakse ahju ühest otsast sisse ja kui välja tuleb, siis ongi küps. 6 minutit 300 kraadi juures on medium-steikile piisav, kui soovitakse well-done, siis asetatakse lihatükk uuesti poolepealt pitsalindile reisima ja saabki läbiküps, eksida ei ole võimalik. Samas ahjus tehakse ka pitsat, sest tegelikult on ahju temperatuurid ikka pitsa järgi paika pandud. Hanno räägib, et pitsat tellitakse siin palju ja selleks on soetatud pitsapõhja valmistamise masin, käsitsi lihtsalt ei jõua vajalikke koguseid teha.

Rõõmus kokk teeb head süüa ja kiirelt

Köögis töötavad kaks heatujulist kokka, kelle sõnul on tiim hea ja see on isegi suurem väärtus kui kõrge palk (seda kinnitas hiljem ka meie ettekandja). Süsteem on siin paigas, juhuslikku sebimist ja tühijooksmist köögis ei toimu ja see on ka oluline seepärast, et siis valmivad ka road kiiresti. Peakoka sõnul on igas terviklikus organismis ka nõrgad lülid, aga need on aja jooksul eemaldatud, aasta on selleks olnud piisav aeg. Tipptunnil on köögis kolm kokka ja kuna seda ei ole palju, siis koostöö peab nende vahel olema hea. Tähtis on, et ka peakokk ise on aktisoonis ja ei tegele ainult paberimajandusega nagu see mõnelpool tavaks on kujunenud. Peakokk vastutab siin köögis eelkõige õnnestunud grillimise eest. Kogenud töötajaid ei ole kuskilt niisama tööle võtta, kõik õpetatakse kohapeal välja.

Hea toit ja hubane olemine

Tondi Resto saalis on 95 istekohta, on kuueseid, neljaseid ja kaheseid laudasid. Eraldi lauad on peredele ja ka laste mängunurk. On oluline, et oleks hubane olla. Seda rõhutab soe roheline sisekujundus ja suur kamin saali keskel, mida juhitakse puldiga:). Hanno meenutab, et paar esimest menüüd oli kompamine, et mida inimesed üldse tahavad. Palju on ärilõunaid, sest meil on hea lauateenindus ja saab kiirelt süüa.

Värske hakkliha tuleb turult

Grill on Tondi Restos au sees ja seda hindavad ka kliendid. Samas on ka teistel siia asja, ka neil kes grilli ei armasta. Me ei müü hinda. Burgeripihvid teeme mediumid, et oleksid mahlased. Lambahakkliha, kodust hakkliha ja veisehakkliha ostan igal hommikul Keskturult kindlate müüjate käest, turumemmedele olen "oma jope". Joogimenüü on meil tavaline, aga gaseeritud vesi on Itaaliast.

Saab sööki ja jooki ja priimat pannkooki...

Menüü on Tondi Restos mitte liiga pikk ja keeruline, et oleks lihtne valida. Grilli- ja barbecue menüü on mõistagi eraldi lehel. Peakokk Hanno räägib, et paar korda aastas tuleb menüüd ikka uuendada, klientide nõudmisel oleme näiteks mõned vanad head supid menüüsse tagasi pannud.

Eestlane on küll rohkem lihasööja, aga meie menüüs on ka suitsulõhe aukohal. Kala ja kuklid küpsetame ka pitsaahjus, kuue minutiga saame sealt suurepärase küpsekala. Ilma šašlõkita me hakkama ei saa, pole vahet kas see on sea- või kanalihast, ka seda küpsetame pitsaahjus. Populaarseimaid magustoite on grillitud banaan, kuid teeme seda tavapärasest teistmoodi – tellime Saksamaalt spetsiaalse filotaigna, keerame kooreta banaani sinna sisse ja küpsetame. Leiva- ja kuklikatteks segame kohupiima ja maitseained, kokku saab põnev ja maitsev tulemus. Laste lemmikroog on Lihapallid kartulipüreega, kusjuures püree on meil naturaalne. Friikartulid on ka popid, meil on need suured. Laupäeval ja pühapäeval toimuvad kella kaheni pannkoogihommikud, suurel pannil teeme värskeid pannkooke. On juhuseid kus terve pere seisab suure köögiluugi ees ja vaatavad kuidas süüa teeme.

Süüa kogu raha eest

Hinnad on Tondi Restos mõistlikud, lõunat saab süüa 3,5 euro eest. Pastad on ka hea hinnaga, liha eest tuleb muidugi rohkem maksta, aga portsud on ausad. Mida ära süüa ei jaksa, selle pakime kaasa. Vanasti häbeneti allesjäänud toidu kaasavõtmist, tänapäeval on see täiesti normaalne.

Grilliliidust saabunud külalistele pakuti erinevat grill-ribi, grill-lihasid ja burgerit. Ei läinud kaua aega kui lihakuhjad lauale saabusid. Selgus, et see ei ole nädisserveerimine, vaid just sellised portsud klientidele tuuaksegi. Erinevad lihad maitsesid suurepäraselt, Grilliliidu kohtunik Peebu hinnangul oli ribi isegi liiga küpsenud - lausa kukkus kondi küljest lahti, aga lihahimulistele inimestele see meeldib, selles pole kahtlust. Part ja kael maitsesid erakordselt.

Inspiratsiooni annab tänulik klient

tondi resto 10Peakokk saab külastajalt head tagasisidet otse köögi aknast ja mõnikord isegi jootraha:). Tänu inspireerib ja siis ei teki ka rutiini.

Lõpetuseks ütleb Hanno, et areneda on ikka. Hea on see, et Tondi Resto üks omanikke on Tõnis Siigur, temalt tuleb ka häid ideid ja kambapeale tehaksegi põnevaid uuendusi.

Paar nädalat hiljem läksin lõuna ajal "kontrollkäigule", et kas kõik räägitu vastab ikka tõele. Päevatoiduks pakuti 3,5€ eest Lasagnet sealihaga (ei mäleta, et sellist oleksin varem saanud), oli toitev ja korralik suur portsjon. Vahemikus kell 12-15 olid kõik lauad hõivatud, mõned ka reserveeritud. Suurtemates laudkondades andsid tooni ärimeeste lõunasöögid, Tondi Restos on tõepoolest mugav sedasorti söömaaegu pidada. Külastajate seas tekitas elevust värvikate grilli- ja barebecue gurude ootamatu saabumine – Dr. Sweetsmoke, Andy Annat ja Enn Tobreluts austasid oma kohalviibimisega Tondi Resto peakokka ja lubasid hiljem ka sööma tulla.

Vaata kogu galeriid Google Photos keskkonnas